ADAG
12
főre
ELŐKÉSZÍTÉS
90
perc
SÜTÉS
8
perc
HOZZÁVALÓK
- 1 evőkanál olívaolaj
- 14 gramm sárgahagyma, lereszelve
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1/2 serrano paprika, kimagozva és felaprítva (opcionális)
- 226 gramm darált marhahús
- 1 evőkanál paradicsomszósz
- 1 teáskanál kóser só
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- 1 teáskanál paprika
- 1 teáskanál szárított oregano
- ½ teáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál koriander, apróra vágva, plusz a tálaláshoz
- 120 gramm Monterey Jack sajt, frissen reszelve
- 120 gramm Oaxaca vagy friss mozzarella sajt, frissen reszelve
- Crema Mexicana vagy tejföl, a tálaláshoz
Empanada tészta
- 384 gramm univerzális liszt, plusz még a szóráshoz
- ½ teáskanál kóser só
- 142 gramm sótlan vaj, szobahőmérsékleten
- 2 tojás, elosztva
- víz, ha szükséges
Szükséges eszközök
- Konyhai robotgép
- Sodrófa
- Műanyag csomagolás
- Cukrász ecset
ELKÉSZÍTÉS
1. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a hagymát, és főzzük 2-3 percig, gyakran kevergetve, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a fokhagymát és a serrano chilit, majd keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és egy kanál vagy spatula segítségével törd szét, amíg barnára és teljesen átsültre nem fő.
2. Keverjük bele a paradicsompürét, a fűszereket és a koriandert a húshoz, amíg teljesen be nem vonja, majd pároljuk 5 percig, vagy amíg a nedvesség nagy része elpárolog. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és hagyjuk kissé hűlni.
3. Tegyük a lisztet és a sót egy konyhai robotgép táljába, és keverjük össze. Adjuk hozzá a vajat, és többször pulzálva keverjük össze. Adjuk hozzá az egyik tojást és szükség szerint vizet, apránként, amíg a tészta összeáll és szaggatott állagú lesz.
4. Borítsuk ki a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és kézzel gyúrjuk össze a tésztát, szükség szerint egy kevés vizet hozzáadva. Gyúrjuk simára és nem ragacsosra, de se nem morzsalékos, se nem szárazra. Csomagoljuk be fóliába, és tedd hűtőbe 1 órára.
5. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és osszuk 12 részre, ügyelve arra, hogy a használatig fedve legyenek.
6. Verjük fel a másik tojást és az 1 evőkanál vizet egy kis tálban, hogy tojásmázat készítsünk.
7. Keverjük össze a kétféle sajtot egy tálban.
8. Nyújtsuk ki a tésztadarabokat 3-6 milliméter vastagságú körökre egy lisztezett felületen.
9. Töltsünk meg minden tésztadarabot 2 evőkanál húsos töltelékkel és 2 evőkanál sajttal, majd hajtsuk félbe a tésztát a töltelék felett. Hajtsuk át a tészta széleit egymás fölé, az egyik végétől kezdve a másikig, hogy lezárjuk. Alternatív megoldásként a tészta széleit egy villa fogai segítségével nyomkodjuk össze.
10. Kenjük meg az empanadák tetejét a tojásmázzal.
11. Helyezzük a sütőtálcát a COSORI Air Fryer kosarába.
12. Válasszuk ki a Bake (Sütés) funkciót, állítsuk be a hőmérsékletet 195°C-ra és az időt 8 percre, majd koppintsunk a Start/Pause (Indítás/Szünet) lehetőségre az előmelegítéshez.
13. Helyezzük az empanadákat az előmelegített sütőlapra.
14. Vegyük ki, amikor az empanadák megsültek, és még forrón ismét kenjük meg őket vékonyan tojásmázzal a fényes hatás érdekében. Tálaljuk crema Mexicana vagy tejföl kíséretében.
Ha tetszett a recept, akkor további tartalmakért kövess minket Facebookon, Instagramon és Tiktokon is! Valamint ne hagyd ki az aktív és segítőkész Facebook csoportunkat, ahol naponta tippek, tanácsok és receptek érkeznek.Továbbá a Pinterest-profilunkon is jelentkezünk folyamatosan frissülő tartalmakkal, amelyek napról-napra inspirációval látnak el a sütés és főzés terén! Kevesebb idő a konyhában, kompromisszumok nélkül a COSORI segítségével!