Ebben a rohanó világban gyakran előfordul, hogy ránk tör az éhség, amikor éppen úton vagyunk, de nincs nálunk semmi, amit gyorsan megehetnénk és energiát adna.
Ebben az esetben különösen jó, ha van kéznél valamilyen egészséges harapnivaló. Ilyenek például a különböző aszalványok. Azonban, ha a boltban szeretnénk megvenni kedvenc aszalt áfonyánkat vagy zöldség chipsünket, akkor az nem kevés pénzbe kerül, de ami talán még aggasztóbb, hogy tele lehet különféle adalékanyagokkal. Ebben az esetben pedig már nem is tűnik olyan egészségesnek ez a megoldás, ugye?
Pedig az élelmek aszalása a tartósítási módok egyik legősibb és legtermészetesebb módja, hiszen már az őseink is a nap, a szél és a füstölgő tűz segítségével távolították el a vizet a gyümölcsökből, a különböző húsokból vagy a gyógynövényekből. Ezeket a létfenntartású élelmiszereket szárítva és praktikusan tudták hosszabb ideig is tárolni, hogy túléljenek és télen is legyen vitaminforrásuk.
Milyen táplálkozási előnyökkel jár az aszalás?
Az aszalás vízelvonásos módszeren alapul, melynek során az élelmiszernek a szabad víztartalma csökken. Mivel a víz nagy részét eltávolítjuk, koncentráltabbá válik az élelmiszer. Hatalmas előny számunkra, hogy az aszalás folyamata során a zöldségek és a gyümölcsök a vitaminok akár 80%-át képesek megőrizni. Továbbá az aszalt zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmúak, valamint alacsony zsírtartalmúak, így mondhatjuk, hogy az egészséges étrendbe illőek. Arra viszont figyelni kell, hogy az aszalt gyümölcsök szénhidrát-koncentrációja magasabb, mint a friss gyümölcsöké, így a különböző étrendi útmutatók szerint ½ csésze aszalt gyümölcs 1 csésze friss gyümölcsnek felel meg. Ezért érdemes betartani a „marékszabályt”, vagyis csak annyit fogyasszunk egyszerre az aszalványokból, amennyi a markunkban elfér.
További jó hír, hogy rengeteg élelmiszert lehet aszalással tartósítani: zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket, de akár húsokat is.
Az aszalt élelmiszerek ízletesek, táplálóak és könnyen elkészíthetőek. Ezen kívül nagyon változatosan felhasználhatóak, hiszen tehetjük müzlibe, süteménybe, de ehetjük csak simán tízóraira vagy uzsonnára. Egy kis aszalvány tökéletes lehet a köztes étkezésekre vagy desszertnek is, mert simán helyettesítheti az édességeket és hatékonyan csökkenthetjük vele az édes íz iránti vágyunkat.
Milyen további előnyei vannak az aszalásnak?
A mi részünkről az aszalás folyamata kis energiaráfordítással jár és ha a végeredményt nézzük, akkor a szükséges tárolási hely is minimális, hiszen jól záródó üveg vagy műanyag dobozokban, esetleg papírzacskókban könnyen és sokáig tárolhatóak a különböző aszalt kedvencek.
Mivel aszaljunk a mai világban?
Régen csupán kitették őseink az aszalnivalót a napra és hagyták, hogy a természet elvégezze a munkát. Manapság viszont már nem ilyen egyszerű, hisz gondoljunk csak bele, egy lakásban például nehezebb a folyamatot kivitelezni. Esetleg higiéniás kérdések merülnek fel bennünk. Hogyan védjük meg például a száradó gyümölcsöket és zöldségeket a legyektől vagy a madárpiszoktól? Ezek a felmerülő kérdések érthetőek és pont ezekre megoldásként találták ki az aszalógépeket. Így nem kell lemondanunk ennek az ősi technikának az előnyeiről a modern korban sem.
A Cosori márka két gépet is biztosít a modelljei között, melyek segítenek minket abban, hogy a családot folyamatosan elláthassuk a legegészségesebb nassolnivalókkal.
Nem lőhetünk mellé egyik Cosori aszalóval sem.
A Cosori Premium Rozsdamentes Acél Aszalógép segítségével a fűszernövények, gyümölcsök, zöldségek, gombák szárítását vagy a szárított hús elkészítését könnyűszerrel megoldhatjuk. Nem csak szép kialakítású a gép és nagyon tartós anyagokból készült, hanem könnyen tisztítható is és sokféle felhasználási lehetőséget kínál. Továbbá nem kell a tálcákat cserélgetni vagy fordítani, mert így is kiváló minőségben és egyenletesen szárít.
A készülék 450 – 550 W teljesítményű és a hőmérsékletet 35 – 75 °C között lehet beállítani. A száradási időt 30 perc és 48 óra között rögzíthetjük. A működése nagyon csendes, így akár egész éjszaka dolgozhat a gép, anélkül, hogy minket zavarna a pihenésben. A szárítógéphez 6 rozsdamentes acél tálca mellett egy kisebb lyukakkal ellátott tányér és kompakt tálcák is tartoznak, így biztosítva, hogy a lehető leghatékonyabb módon aszalhassunk.
Ha pedig az aszalás mellett a forrólevegős sütés szerelmesei is vagyunk, akkor a többfunkciós Cosori Steel a megfelelő gép számunkra. A készülék egyedülálló funkciókat kínál a szárítástól a forrólevegős sütésig. És mindezt minimális mennyiségű olaj és energia felhasználásával. A készülék nagy, 1700 W teljesítményű, de szárításkor lényegesen kevesebb energiát használ, és nagyon halk is. A 65 – 205 °C hőmérséklet-tartományával minden elképzelhető élelmiszer aszalásához alkalmas lehet és egy online receptkönyv is tartozik hozzá. A karbantartása és a tisztítása nagyon egyszerű. Aki szereti, ha egy konyhai eszköz többfunkciós és nem szeretne egyszerre 1 kiló almát aszalni, akkor ez a készülék hatalmas segítsége lesz a gyümölcsök és zöldségek aszalásában és az ízletes és egészséges ételek elkészítésében.
Összefoglalva a lényeget: az aszalást mindenkinek ajánljuk, aki egészséges életmódot folytat, gyümölcsöt és zöldséget szeretne eltenni télire, vagy csak szeretne új ételeket behozni a mindennapokba és készíteni például szárított húst, müzliszeleteket vagy magos kekszet. A hozzáadott színezékek, édesítőszerek és tartósítószerek helyett egészséges és értékes alapanyagokkal gazdagíthatja étrendjét, ha az aszalást is a mindennapjai részévé teszi.
+Tipp: Hogyan készítsük elő az élelmiszereket az aszalásra?
- Válasszunk ki érett gyümölcsöket az aszaláshoz, melyek lehetőleg friss, hibáktól és penésztől mentes termékek.
- Hámozzuk meg és szeleteljük fel egyenletes részekre az aszalandó élelmiszert, hogy minél egyenletesebben érje a levegő. Minél magasabb a gyümölcs víztartalma, annál nagyobb darabokra kell szeletelni. A paradicsom hámozás nélkül is aszalható.
- A szárított gyümölcsök és zöldségek általában akkor készek, amikor nedvességtartalmuk eléri a 20 százalékot. Mikor kivesszük őket az aszalóból, hagyjuk kihűlni őket, majd zárjuk el jól záródó dobozokba vagy zacskókba.