Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mennyire egészséges a forrólevegős sütőt használni?

Egyre többen érdeklődnek a forrólevegős fritőz használata iránt, amivel sült krumpli és más sült ételek készíthetők olaj használata nélkül. A forrólevegős fritőz emiatt lehet egészségesebb alternatíva a klasszikus olajsütőhöz képest.

Sokan tapasztalják, hogy akár a 90%-kal kevesebb zsír alkalmazása is elérhető. Köszönhetően annak, hogy a készülékben az étel forró levegő keringtetésével készül. A speciális folyamat gyakorlatilag a főzés és a sütés közötti átmenetnek számít. Ma már számtalan receptet található a forrólevegős fritőz segítségével készíthető ételekről. Többek között sült krumplit, húst és halat is készíthetünk, vagy főzhetünk olyan zöldségeket is, amelyeket általában főzni szoktunk.

A forrólevegős fritőz használatának előnyei egészségügyi szempontból

Ennél könnyebb már nehezen lehetne az egészséges ételek készítése, pláne ilyen kevés olajat használva. Ennek köszönhetően számít mindez egészségesebb alternatívának, összevetve a hagyományos olajsütő használatával.
A legtöbb forrólevegős sütő rendelkezik olyan beállításokkal is, amelyek lehetővé teszik a hőmérséklet és az elkészítési idő egyszerű beállítását. Ráadásul tényleg mindenféle étel elkészítéséhez adott a lehetőség, akár fagyasztott vagy szobahőmérsékletű összetevőkkel. 
A felhasznált alapanyagokat tekintve szabad a választás, így olyan egészséges ételek is alkalmazhatók, mint például a zöldségek, halak és húsok. Az előkészítés olaj használata nélkül történik, ami előnyös a tápanyagok hasznosulását nézve.
Még jobb, hogy az airfryer segítségével készített finomságok kifogástalan ízélményt jelentenek majd, ugyanakkor jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak.

Az olaj forrólevegős fritőzben történő használatáról

A forrólevegős sütőben készített sült krumpli és egyéb ínyencségek ízlelésekor elsőre azt az élményt kapjuk, mintha csak egy serpenyőből vették volna ki őket. Vagyis a finoman ropogós réteg úgy valósul meg, hogy maga az étel ugyebár nem közvetlenül olajban készül.
Az olaj és zsír használata nélkül rengeteg kalória takarítható meg, nem beszélve az innovatív elkészítési módszer jótékony egészségügyi hatásairól hosszú távon. Az airfryerben készült ételek minden korosztály számára ideálisak, és akár az egész család számára süthetők finomságok percek alatt.

  • Milyen olaj használható a forrólevegős sütőhöz?

A sütéshez, főzéshez, grillezés céljából használatos olajok alkalmazásában célszerű gondolkodni. Fontos, hogy ne töltsön olajat közvetlenül a forrólevegős fritőzbe. Az olajat sütés előtt kell hozzáadni az összetevőkhöz. Ne használjon hidegen sajtolt olajat, mert magas hőmérsékleten megéghet. 

  • Mennyi olajat célszerű használni?

Egy-egy teáskanálnyi olaj elegendő lehet. Alapvetően sokkal kevesebb olajat és vajat célszerű alkalmazni, mint például egy hagyományos serpenyőben. Lényeges, hogy az olajat ne a forrólevegős fritőz sütőben használja, hanem az elkészítés előtt alkalmazza az alapanyagokon.

Segítheti-e a forrólevegős fritőz használata a fogyókúrát?

A válasz igen, merthogy az olaj használata nélküli sütést-főzést lehetővé tevő airfryer segítségével a megszokott finomságok alacsonyabb kalóriatartalommal készíthetők el. Tehát a forrólevegős fritőz nemcsak az egészséges, hanem a tudatos étkezésben is segíthet.
Ráadásul a zsír és olaj használata nélkül működő forrólevegős sütő többféle funkció használatát teszi lehetővé. Akár húst, csirkét, halat és zöldségeket vagy sült krumplit készítünk, az eredmény változatos, ízletes és kalóriaszegényebb lesz.
Legjobb, hogy mindezt gyorsan és egyszerűen tudjuk kivitelezni. Vagyis a diéta céljából alkalmazott tudatos étrend nem kell, hogy indokolatlanul sok időt vigyen el a mindennapok során.

Konklúzió

Nem véletlen, hogy a forrólevegős sütő használata manapság egyre népszerűbb. Merthogy a segítségével nemcsak ízletes, hanem egészséges ételek is készíthetők, meglepő gyorsasággal. Érdemes olyan készüléket választani, amely rendelkezik a szükséges kapacitással és funkciókkal.
Az olaj és zsír nélküli sütés-főzés pedig nemcsak egészségesebb étkezést eredményezhet, hanem a csökkentett kalóriatartalomnak hála még a diétával kapcsolatos célok támogatásában is hasznosnak bizonyulhat.