Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sárgabarack ~ kékszilva, vörösboros aszalt szilva

Aszalás házilag ~ aszalt gyümölcsök

A recept hozzávalói:

- 1500 g sárgabarack

- 1500 g magyar kékszilva

- 30 g citromsav

- 2 db kisebb fahéj

- 1 teáskanál szegfűbors

- 4 - 5 szem szegfűszeg

- 300 ml száraz vörösbor

Mint már az ősidők óta használjuk a szárítást, aszalást ez az egyik legjobb tartósítások egyike. Például nagyszülőink idejében a padláson, cserépkályhák tetején, a napon, vagy éppen nagyobb aszalóházakban történtek ezek a folyamatok. De napjainkban már jóval egyszerűbben meg tudjuk tenni ezt. A videóban látott gépbe nagyon kényelmes egy fordulóba 3 kg gyümölcsöt tudunk elhelyezni. Ezt a lehetőséget akár tovább is lehet növelni, amikor az aszalt termékek már zsugorodnak, össze lehet pakolni egy vagy több tálcára őket és a felszabadult helyre további termékeket lehet felpakolni. Akár gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat, fűszereket, gyógynövényeket, magokat, de a zsemlemorzsának szánt péksüteményeket is bele tehetjük biztonsággal. Több gyümölcsnél is érdemes kis mértékben használni a citromsavas átmosást, meghálálja a végén. Az aszalási idők nagy mértékben múlnak akár fajtán belül is a különböző gyümölcsök nedvesség tartalmától, tipikus fajtájától, érettségi fokától. Fontos hogy csak egészséges gyümölcsöket használjunk fel aszalásra máskülönben gyorsan romlásnak indulhatnak! Továbbá lehetőleg válasszunk érett, de nem túlérett gyümölcsöket. A videóban látott sárgabarackok 50 C fokon aszalódtak 13 órán keresztül, a szilváknak még egy plusz óra kellett. A leaszalt gyümölcsüket csak akkor csomagoljuk el amikor maximálisan kihűltek. Lehetőleg légmentesen zárható üvegekbe, tároló dobozokba, vagy vákumozható zacskókba csomagoljuk. Az aszalási idő alatt a tálcákat érdemes pár óránként cserélgetni, a felső kerüljön alulra, az alsó pedig felülre, a többivel is váltakozva így kell eljárni. Ha sütőben történik az aszalás mindenféleképpen csak légáteresztő, lukacsos tálcákkal érdemes dolgozni, jól járja át a levegő a termékeket. Amit még érdemes szem előtt tartani a sütő ajtót pár cm tartományban ki kell támasztani, úgy hamarabb távozik a nedvesség.

Hasznosként leírok nektek több gyümölcs és zöldségfajtát amiket az időket ~ hőfokot betartva jól tudtok aszalni.

Fűszernövények 40 C 2.5 - 3.5 óra

Hal filé szeletelve vagy csikózva 68 - 70 C 5 - 8 óra

Hús vékonyra szelni, pácolni 70 C 10 - 12 óra ( marhahús ) többször mozgatni, fordítani!

Szamóca nagyobbakat félbe vágni, kisebbeket egyben 50 C 15 - 18 óra

Alma pucolva 4 - 6 mm szeletelve 50 C 12 - 14 óra

Cseresznye 50 C 12 - 18 óra ( Kisebbek egészben , nagyobbak felezve )

Meggy 50 C 13 - 18 óra ( Kisebbek egészben , nagyobbak felezve )

Szőlő egészben hagyva 55 - 60 C 12 - 20 óra

Szeder egészben hagyni 50 C 12 - 17 óra

Őszibarack negyedbe vágva 55 C 10 - 14 óra

Sárgabarack 50 c felezve 50 - 55 C 10 - 18 óra

Kék szilva felezve 50 C 14 - 20 óra

Ananász szeletelve 55 - 60 C 13 - 15 óra

Banán szeletekre vágva 50 C 10 - 13 óra

Hagyma szeletelve 50 C 7 - 8 óra

Paradicsom negyedelni vagy karikázni 55 - 60 C 10 14 óra

Füge felezve 50 C 12 - 14 óra

Gomba szeletelni, vagy cikkezni 50 C 6 - 10 óra

Cukkini vékonyra szeletelni 55 - 60 c 10 - 13 óra

Sárgarépa 60 - 65 C vékonyra szeletelni 8 - 12 óra

Padlizsán vékonyra szelni 50 C 5 - 8 óra

Ha tetszett a recept, akkor további tartalmakért kövess minket Facebookon, Instagramon és Tiktokon is! Valamint ne hagyd ki az aktív és segítőkész Facebook csoportunkat, ahol naponta tippek, tanácsok és receptek érkeznek.Továbbá a Pinterest-profilunkon is jelentkezünk folyamatosan frissülő tartalmakkal, amelyek napról-napra inspirációval látnak el a sütés és főzés terén! Kevesebb idő a konyhában, kompromisszumok nélkül a COSORI segítségével!

Csatlakozz növekvő
Facebook közösségünkhöz!

COSORI forrólevegős fritőz
- tapasztalatok, tippek és receptek

Link